Fujifilm X Summit Omiya 2022’nin Ardından8 dakika

Yaklaşık okuma süresi: 6 dakika

Bu yazıyı yazıp yazmamak konusunda çok uzun zamandır düşünüyorum. Etkinlik ilk duyurulduğunda çok heyecanlanmıştım, ama dedikodular çıktıkça ve nelerin duyurulacağını görünce, heyecanım her gün azaldı. Bunun nedeni de son etkinlikte tanıtılan (duyurulanlara sonra geleceğim) ürünlerin pek bana hitap etmemesiydi. Bu bloga başlarken özellik listeleme mecrası olmadığını ve kendi düşüncelerimi ve hislerimi yazacağımdan bahsetmiştim. Çekincemin nedeni buydu.

Fujifilm ile hala organik bir bağım yok, elimde de yeni makine ve lenslerle ilgili denemek için gönderilen makineler bir yana, bilgi bile yoktu. Tamamı sağda-solda okuduğum bilgiler ve sızan görüntülerdi (neyse ki o videoyu silinmeden izleyenlerden biriydim de gerçek hayattaki görüntüsünü de birkaç hafta önce görmüş oldum). Ama blogun okuyucularına olan saygım ve onların arasında ilgilenebileceğini düşündüklerim olduğundan, yazmaya karar verdim.

5. Nesil Sensör(ler)

Etkinlikte tanıtılan en önemli yenilik, 5. nesil X-Trans APS-C sensörler oldu. İki farklı isimle karşımıza çıkan sensörler, X-Trans CMOS 5HS ve X-Trans CMOS 5HR olarak isimlendiriliyorlar.

Bunlardan ilki, HS – “High Speed”, yüksek hızda çalışabilen ve görüntüyü yakalayan ve işleyen kısımları ayrı katmanlar olarak kullanılan “stacked – katmanlı” sensör teknolojisini kullanıyor. Bu sayede de eskiye nazaran çok daha yüksek hızda işlem yapabiliyor. Fujifilm, bu sensörün önceki nesle göre 4 kat, ilk nesle göreyse 30 kat daha hızlı olduğunu söylüyor. Bunun olumlu katkısı, otomatik odaklama, yüksek hızda fotoğraf ve video çekimi olarak dönüyor. Olumsuz yönüyse maliyeti. O yüzden de HS sensörlü makinelerin fiyatlarının alıştığımız fiyatların biraz daha yüksek olması beklenebilir.

İkinci sensör hakkında henüz çok fazla detay bilmesek de, çözünürlüğü ve yapısı hakkında küçük ipuçları aldık. Katmanlı olmayan HR (“High resolution – yüksek çözünürlük”) sensör, 40MP çözünürlüğe sahip.

Fujifilm X-Trans CMOS 5. nesil APS-C sensörleri

Fujifilm X-H2S

Etkinliğin başrolü şüphesiz ki tanıtılan yeni gövde X-H2S oldu. Makinenin detaylı bilgilerine buradan ve buradan ulaşabilirsiniz. Özellik listeleme konularında çok iyi değilim, o konuları linklerde çok çok daha iyi ve detaylı olarak görebilirsiniz. Ben kısaca dikkatimi çeken konulara değineceğim.

Daha önceki GFX serisi kameralarda ve X-S10’da olduğu gibi bu makinede de PSAM (Program-Shutter-Aperture-Manual) dizilimli çark kullanılmış. Bu dizilim, diğer markaların hemen hemen her modelinde kullanılan, diğer marka kullanıcılarının aşina olduğu bir sistem. Sanırım bu adımla diğer markaların kullanıcılarını çekmek için atılmış. Fujifilm’in kendi dinamiklerine çok uygun olduğunu düşünmüyorum, ama benim için Fujifilm’i Fujifilm yapan T ve Pro serilerine dokunmadıkları sürece, bununla çok da bir sorunum yok.

X-H2S, katmanlı sensörünün avantajıyla, çok yüksek AF hızlarına ulaşmış görünüyor. Gerçek kullanım testleri henüz olmadığı için, şimdiye dek sadece X Fotoğrafçılar ve YouTube içerik üreticilerinin pozitif yorumlarını gördük. Ama şu ana dek görünen, ciddi bir hızlanma olduğu yönünde. Bu oldukça olumlu bir adım. Rakiplerini yakalaması, veya yaklaşması Fujifilm’in X serisini pazarda biraz daha söz sahibi yapabilir. Ayrıca yeni eklenen konu takibi özelliği ile hayvanları, kuşları, otomobilleri, motorsikletleri, bisikletleri, uçakları ve trenleri takip etme özelliği gelmiş. Bu sayede çok daha iyi bir AF performansı sunabiliyor.

Katmanlı sensörün getirdiği bir diğer avantaj ise, yüksek hızla çekim yapabilme yeteneği. Mekanik olarak önceki makinelerden pek üstün olmasa da (X-T4 de mekanik olarak 15 fps çekebiliyordu), ama elektronik olarak 40fps çekim yapabiliyor. Ayrıca söylenen bir şey daha var, o da elektronik çekimde eğer hızlı hareket eden konular varsa, bozulmaların daha az olduğu.

Son olarak da aksesuarlara değinmek lazım. X-H2S, iki farklı battery grip ile satışa sunulacak. Birincisi, ethernet kablosu bağlantısı sunan ve daha hızlı veri transferine izin veren model, diğeriyse her modelde bulunan normal grip. Bunların yanı sıra, ilk kez X-H2S ile sunulan soğutma aksesuarıysa ilk kez gördüğümüz bir aksesuar. Zaten çok uzun süreler ısınmadan çekim yapabildiği söylenen X-H2S, bu aksesuarla bu süreleri daha da uzatabiliyor.

X-H2S’nin bunlar dışında video konusunda da çok fazla yenilik sunuyor. Onları teknik özellikler linklerinde inceleyebilirsiniz.

XF150-600mmF5.6-8 R LM OIS WR ve XF18-120mmF4 LM PZ WR

Dün tanıtılan diğer iki ürünse, iki zoom lensti. Ancak ortalıkta onlarla ilgili çok fazla bilgi dolanmıyor. Haliyle biraz belirsizlik hakim ve çok uzun yazmak mümkün olmayacak.

Bunlardan ilki, XF150-600mmF5.6-8 R LM OIS WR, özellikle kuş fotoğrafçılarının uzun zamandır beklediği, oldukça dar açılı bir lens. Bu lensin performansını da incelemeler çıktıkça öğreneceğiz gibi duruyor. Ancak şimdiden eleştirilen konu, 600mm odak uzaklığındaki f8 diyaframın yeterince ışığa izin vermemesi. Öte yandan, bu denli uzun odaklı (tam kare denkliği 900mm) bir lensin gerek masrafları, gerekse boyutları düşünülünce, daha açık diyaframlı olması çok da avantajlı olmayabilirdi. Bakalım, kullananlar zamanla ne diyecek.

Diğer yeni lens ise XF18-120mmF4 LM PZ WR. Bu lens, kağıt üzerinde çok iyi bir seyahat lensi olarak görünüyor. Ama fotoğraftan daha çok video odaklı bir lens. Bu kanıya varılmasındaki en büyük etken, yine Fujifilm’de alışık olmadığımız “PowerZoom” özelliği. Alışılagelmiş zoom dinamikleri yerine, elektronik destekli bir zoom mekanizması sunuluyor. Zamanla bu lens de kullanılmaya, incelenmeye başlayınca daha fazla bilgimiz olacaktır.

Geliştirildiği Duyurulan Lensler

Açıkçası, fotoğraf çeken ve f2 serisi kompakt lensleri favori gören biri olarak, etkinliğin bu kısmı benim için ilgi çekici olan kısımdı. Geliştirme aşamasında olan lenslerin listesi şu şekilde:

  • XF56mm F1.2 MKII
  • XF30mm F2.8 Macro
  • XF8mm F3.5

Bu listedeki ilk lens, herkesin çok yakinen tanıdığı Fujifilm’in efsanevi portre lensi 56mm’nin yeni 1.4 serisi lenslerle benzer seviyeye çekilmesi demek. Gerçekten çok keyifli bir lens olacaktır. Diğer iki lens ise kompakt seri için geliştirilen ilginç lensler. Özellikle hal-i hazırda bulunanlardan daha geniş açı bir makro lens ve ultra geniş açı bir otofokus lens (balık gözü değil deniyor) şu an bulunmayan iki odak uzaklıklı lens. Evet, diyafram değerleri en aydınlık değerler değil, ancak kompakt serinin böyle bir iddiası da yok zaten. Tanıtıldıklarında, satışa sunulduklarında gerçekten çok ilgi çekici olacaktır benim için.

X-H2

Yukarıda bahsettim, 5. seri X-Trans lensler, yüksek hızlı ve yüksek çözünürlüklü olarak iki farklı şekilde geliştirilmiş/geliştiriliyor. Bunların ilki X-H2S ile dün tanıtıldı ama diğer sensör de boşa gidecek değil. Yüksek çözünürlüklü ama katmansız bir X-H2 geliştirildiği de duyuruldu. Ancak belirtilen, hız olarak çok da yavaş olmayacağıydı. Bakalım, sonbaharda tanıtıldığında daha da fazla detayı öğreneceğiz.

Siz bu etkinlikle ilgili ne düşünüyorsunuz? Duyurulan ürünler sizi tatmin etti mi, yoksa siz de benim gibi X-Pro ve/veya X-T serisi makinelere bakıp, diğer etkinliklere mi odaklandınız? Yorumlarınızı aşağıya bırakabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir