GFX100 Yazılım Güncellemesi – v4.004 dakika

Yaklaşık okuma süresi: 3 dakika

Fujifilm, ne zamandır unutmuş gibi göründüğü Kaizen güncellemelerini hatırlamış görünüyor. 100MP çözünürlüklü orta format kamerası GFX100 modeli için yeni bir yazılım güncellemesi duyuruldu.

Bu güncelleme, 5 ana başlıktan oluşuyor ve gerçekten çok önemli değişiklikleri barındırıyor.

Sizler için Fujifilm’in duyurusunu tercüme ettim. Gelin bu değişikliklere birlikte göz atalım:

Not: Çeviriler konusunda yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız, muhtemelen haklısınız. İngilizcesini çok kolay anlamama rağmen, çevirirken oldukça zorlandığımı belirtmeliyim. Eğer bir hata düzeltmesi veya iyileştirme öneriniz olursa yorumlarda belirtmekten çekinmeyin.

1. “GFX100S” ile aynı seviyeye yükseltilmiş otomatik odaklama performansı

Yeni yazılım, fotoğraf makinesinin otomatik odaklama algoritmasını odaklama ve yüz/göz tanıma performansını artıran, hareket içeren portre fotoğrafçılığı bile dahil olmak üzere otomatik odaklama isabetini iyileştiren son versiyona yükseltir. Hareket eden öznelerin takip kabiliyeti de artırılarak makineden uzaklaşan bir öznedeki odaklı kalmasını sağlar.

2. Gövde içi ve optik titreşim engelleyicinin koordineli bir şekilde çalışması

Yeni yazılım gövde içi (IBIS) ve optik titreşim engelleyicilerinin (OIS) koordineli bir şekilde çalışmasını sağlar. Görüntü sabitleme elle çekim sırasında ortaya çıkabilecek hareket bulanıklığını iki mekanizmanın hızlanma, jiroskop sensörlerinin algıladığı frekans, ve makinenin sallanma miktarına bağlı olarak optimum düzeyde düzeltilmesiyle için uygulanır. Bu da FUJINON Lens GF120mmF4 R LM OIS WR Macro veya FUJINON Lens GF45-100mmF4 R LM OIS WR gibi OIS özellikli GF lenslerin görüntü sabitleme özelliklerini 0,5 durak daha iyileştirir.

3. “Nostaljik Negatif” film benzetiminin eklenmesi

Yeni yazılım, 1970lerde ortaya çıkan, dünyaya renk ifadelerinin potansiyelini savunan ve fotoğraf sanatında renkli fotoğrafları ana akım haline getiren “Yeni Amerikan Renkleri”nin renkleri ve tonları karakterindeki “Nostaljik Negatif” film benzetimini ekler. Bu stil, “yumuşak tonalite”yi “yüksek doygunluk” ile kombine eder ve şairane görüntüler elde etmek adına ince detayları koruyarak gölgelerdeki renkleri ortaya çıkarırken aynı zamanda görünüşü yumuşatmak adına ışıklı alanlara sıcak bir kehribar rengi uygular.

4. Eklenen diğer fonksiyonlar ve kullanım iyileştirmeleri
  1. “Berraklık” seviyesi -5 – +5 aralığında ayarlanabilir. “Renk eğrisi” hem ışıklı alanlar, hem de gölgeler için 0,5 duraklık aralıklarla ayarlanabilir.
  2. Herhangi bir odaklama aralığını belirtebileceğiniz “Odak sınırlaması” özelliği eklendi. Öntanımlı olanı seçebilir, veya belirlenmiş aralıklardan birini seçebilirsiniz.
  3. Fotoğraflar gösterim sırasında 1x, 2x, 4x veya 8x büyütülebilir. Önceki gösterimde kullanılan büyütmeyi seçme imkanı var (merkezden).
  4. Fonksiyon düğmesi P, S, A, M “çekim modları” arasında geçiş yapmak için ayarlanabilir.
  5. Ön ve arka komut çarkları ters yönde dönmek üzere ayarlanabilir.
  6. Q menüsünde hem fotoğraf, hem video için 4, 8, 12 veya 16 adet ayar seçilebilir. Q menüsünde gösterilecek ayarlar kişiselleştirilebilir.
  7. Q düğmesi fonksiyon düğmesi olarak atanabilir.
  8. SD kart çıkarıldığında dahi makine açık kalır.
  9. Video çekerken elektronik görüntü sabitleme kullanılabilir.
  10. Makine elde tutulurken oluşan makine sallanmasını düzeltir (Bu mod açıksa 1,1x kesme olur)
  11. Video çekerken dahi canlı gösterim büyütülebilir.
  12. Odak kontrol kilidi, video çekimine başlarken odak kontrolüne devam edip etmeme adına açma/kapama tuşuna atanabilir.
  13. SD karta kaydedilen video diğer yuvadaki SD karta yedeklenebilir.
  14. Video çekiminde geçen süre LCD ekranda görüntülenebilir.
  15. Video çekimi esnasında otomatik odaklama alanının boyutu değiştirilebilir.
  16. F-Log ile kaydedilmiş video dosyaları BT.709’a eşdeğer dönüştürme ile oynatılabilir.
  17. HDMI çıkışı üzerinden Atomos Ninja V HDR Monitör Kaydediciye aktarılan RAW videolara beyaz dengesi / ISO metadatası eklenir. Videolar Apple ProRes RAW dosyaları olarak kaydedilir ve beyaz dengesi / ISO Final Cut Pro’da ayarlanabilir.
5. Önlemler

4.00 versiyonu yazılımda menü düzeni değişti ve bazı fonksiyonların ismi değiştirildi. Özellikle video ayarları menüsünde ayarların artışından dolayı büyük değişiklikler oldu ve bu ayarlardan kimisi öntanımlı ayarına dönecektir.
Yeni yazılım akıllı telefonunuzdaki “FUJIFILM Camera Remote” uygulaması üzerinden indirilebilir. Ancak, birçok şeyin değişmiş olmasından dolayı lütfen yüklemeden önce bu yazılım hakkındaki detaylı bilgileri resmi web sitesi üzerinden kontrol edin.

1 thoughts on “GFX100 Yazılım Güncellemesi – v4.00<span class="wtr-time-wrap after-title"><span class="wtr-time-number">4</span> dakika</span>”

  1. Geri bildirim: GFX100, GFX100S, X-S10, X-T3, X-T200, X-A7 için yeni yazılım güncellemeleri – FujiXBlog

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir