GFX100, GFX100S, X-S10, X-T3, X-T200, X-A7 için yeni yazılım güncellemeleri8 dakika

Yaklaşık okuma süresi: 6 dakika

Bu yazıda size Fujifilm’in yayınladığı Haziran sonu güncellemelerinden bahsetmek istiyorum.

Aslına bakarsanız bu uzun listeye X-Pro3, X-T4 ve X-E4 için olan güncellemeleri de ekleyecektim, ancak onlar için olan güncellemeler geri çekildi. Düzeltilmiş güncellemeler yayınlanınca onları da tekrar yazarım.

Yazıyı iki kısma ayırmak istiyorum. Öncelikle büyük güncellemelerden (Fujifilm’in Kaizen güncellemeleri olarak da bilinenler), sonrasında da daha küçük çaptaki güncellemelerden bahsedeceğim.

Gelin şimdi bu uzun listeye bir göz atalım.

Kaizen Güncellemeleri

GFX100 v4.00

GFX100 için gelen yazılım güncellemesinin içeriğinden bu yazıda biraz bahsetmiştim. İndirme sayfasına ve orijinal listelemeye buradan ulaşabilirsiniz. Şimdi, bu versiyonun detaylarını tekrar sıralayalım.

  1. GFX100S ile eşdeğer otomatik odaklama performansı
    Bu güncelleme ile kameranın otomatik odaklama performansı odaklama hızının, yüz/göz tanımanın ve hareket eden konuların dahi portrelerini çekerkenki odaklama performansının iyileştirilmesini içerir. Hareket eden bir konunun takibi de, kameradan uzaklaşan bir konuya olan odaklamayı da mümkün kılarak, iyileştirilir.
  2. Gövde içi ve optik görüntü sabitlemenin koordineli şekilde çalışması
    Yeni yazılım makinenin gövde içi titreşim engelleyicisi ile lensin optik titreşim engelleyicisinin koordineli bir şekilde kontrol edilmesini sağlar. Titreşim engelleme, bu iki mekanizmanın hızlanma, giroskoplardan gelen frekanslar ve kameranın titreşim miktarının algılanmasnın sonucu olarak optimum bir seviyede uygulanmasıyla hareket bulanıklığını elde çekim yaparken dahi engellenmesini sağlar. Bu sayede optik FUJINON Lens GF120mmF4 R LM OIS WR Macro or the FUJINON Lens GF45-100mmF4 R LM OIS WR gibi titreşim engelleme özellikli GF lenslerinin sağladığı titreşim engelleme miktarını 0,5 durak daha artırır.
  3. “Nostalgic Negative” film simülasyonu eklenmesi
    Yeni yazılım, 1970lerde ortaya çıkan, dünyaya renk ifadelerinin potansiyelini savunan ve fotoğraf sanatında renkli fotoğrafları ana akım haline getiren “Yeni Amerikan Renkleri”nin renkleri ve tonları karakterindeki “Nostaljik Negatif” film benzetimini ekler. Bu stil, “yumuşak tonalite”yi “yüksek doygunluk” ile kombine eder ve şairane görüntüler elde etmek adına ince detayları koruyarak gölgelerdeki renkleri ortaya çıkarırken aynı zamanda görünüşü yumuşatmak adına ışıklı alanlara sıcak bir kehribar rengi uygular.
  4. Yavaş TTL flaş senkronizasyonu hızları için enstantane hızının iyileştirilmesi
    P ve A modlarında çekim yaparken, eğer çok düşük enstantane hızlarına ihtiyaç duyuluyorsa, en yavaş enstantanenin 1/8’den daha düşük olarak ayarlanmasına izin veriyor (örneğin gece karanlığı arka plan olarak seçildiğinde ve flaşlı çekim yapılıyorsa). Eğer enstantane hızı otomatiğe ayarlanmışsa, P modunda en düşük hız 4 saniye, A modunda ise 30 saniyeye kadar çıkabiliyor.
  5. Diğer yenilikler ve kullanım iyileştirmeleri
    1. Berraklık seviyesi -5 ile +5 arasında ayarlanabilir. Ton eğrisi ise artık gölgeler ve ışıklı alanlar için 0,5 durak aralıkla ayarlanabilir.
    2. Odak sınırlaması fonksiyonu artık kullanılabilir. Öntanımlı olan odaklama uzaklığı seçilebilir veya istendiği gibi ayarlanabilir.
    3. Fotoğraflar gösterim modunda 1X, 2X, 4X ve 8X olarak yakınlaştırılabilir. Ayrıca önceki gösterimde kullanılan büyütme oranının kullanılmasını mümkün kılan bir ayar da var.
    4. Fonksiyon tuşu artık P, S, A ve M modları arasında geçiş sağlamak için ayarlanabilir
    5. Ön ve arka çarklar artık ters yönde de ayar yapabilir.
    6. Q menüsü içindeki ayarların sayısı artık fotoğraf ve video için 4, 8, 12 ve 16 olarak ayarlanabiliyor. Ayrıca ayarların kendisi de artık kişiselleştirilebilir.
    7. Q tuşu artık kişisel bir fonksiyon olarak ayarlanabilir.
    8. Kamera artık SD kart çıkarıldığında da açık kalabilir.
    9. Video esnasında elektronik görüntü sabitleme kullanılabilir.
    10. Elde video çekimi esnasında ortaya çıkan sallanma engellenir (Bu mod açıldığında 1,1X kesme oluşur)
    11. Video çekerken dahi canlı görüntü yakınlaştırılabilir.
    12. Video çekimine başlarken odak kontrolü kilidi odak kontrolünün sürdürülmesi ile ilgili olarak açık/kapalı konuma getirilebilir.
    13. SD karta kaydedilen video, yedekleme ile diğer kart yuvasına takılı olan karta da kaydedilebilir.
    14. Video kaydı esnasında geçen süre kontrol amacıyla LCD ekranda gösterilir.
    15. Video çekimi esnasında AF alanının boyu değiştirilebilir.
    16. F-log ile kaydedilmiş videolar BT.709 standardına eşdeğer bir dönüştürme ile gösterilebilir.
    17. Atomos Ninja V HDR monitör kayıt cihazına HDMI ile gönderilen ham görüntüye beyaz dengesi/ISO metadatası eklenir. Kayıtlar Apple ProRes RAW formatında olur ve beyaz dengesi/ISO Final Cut Pro ile değiştirilebilir.
  6. Küçük Hata gidermeleri

X-S10 v2.00

X-S10 modeline gelen güncellemeden genel hatlarıyla daha önceki bir yazıda da bahsetmiştim. Ancak yine de bir üzerinden geçmek isterim. Ayrıca, indirme linkinin ve bu listelenen özelliklerin orijinallerinin de bulunduğu bu sayfada yeni özellik ek kullanma kılavuzlarına da ulaşabilirsiniz. Türkçesi olmadığı için direkt link veremiyorum.

  1. Bilgisayara bağlı çekim desteği
    Yeni yazılım güncellemesiyle X-S10 artık “Capture One”*, “Adobe Photoshop Ligtroom için bağlı çekim eklentisi” veya “Fujifilm X Acquire” gibi yazılımlarla bilgisayara bağlı olarak çekim yapabilir duruma geliyor. Bu özellik, hem USB bağlantısı üzerinden, hem de Wi-Fi ağı üzerinden kullanılabiliyor.
    * Capture One bugün itibariyle X-S10 için bilgisayara bağlı çekim desteği sunmuyor ancak güncellenecek. Detaylar için bu adresi ziyaret etmek gerekiyor.
  2. Gimbal üzerinden USB bağlantıyla uzaktan kumanda edilebilme desteği
    X-S10 güncellemenin ardından uyumlu bir gimbal ile kullanıldığında, video için pozlama ayarlarının (enstantane, diyafram, ISO ve pozlama telafisi) ve manuel odaklamanın gimbal üzerinden doğrudan yapılmasına izin veriyor. Fujifilm’in sitesinde yazdığına göre ZHIYUN, yeni X-S10 yazılımıyla ile uyumlu ürünler sunma niyetini belirtmiş.
  3. Ayar düğmelerinin kilitlenmesi
    Yeni yazılım, ayarlar menüsünde makinenin düğmeleri için bir kilit ayarı ekliyor. Bu sayede, kimi ayarların istemsizce değişmesinin de önüne geçmiş olunuyor.
  4. TTL kullanarak flaşlı çekim yaparken düşük enstantane hızı ayarları iyileştirmesi
    P ve A modlarında çekim yaparken, eğer çok düşük enstantane hızlarına ihtiyaç duyuluyorsa, en yavaş enstantanenin 1/8’den daha düşük olarak ayarlanmasına izin veriyor (örneğin gece karanlığı arka plan olarak seçildiğinde ve flaşlı çekim yapılıyorsa). Eğer enstantane hızı otomatiğe ayarlanmışsa, P modunda en düşük hız 4 saniye, A modunda ise 30 saniyeye kadar çıkabiliyor.
  5. Ayarlar > “BAĞLANTI AYARLARI” > “BİLGİ” altında artık “IP ADRESİ” gösterilmesi
  6. Fujifilm X Webcam’in kullanılması durumunda menüdeki bu ayar “X WEBCAM” yerine artık “USB BAĞLANTILI ÇEKİMLER OTOMATİK” gösterilir. Ayrıca, bilgisayarda gösterilen ayar ekranı da kullanılabilir.
  7. Sabit nokta ışık ölçümü ve manuel odaklamanın seçili olduğu durumlarda ışık ölçümünün yalnızca orta noktadan yapılmasına neden olan bir hata düzeltildi.
  8. “DOSYA ADI” ayarıyla ismi değiştirilmiş fotoğrafların gösteriminde yaşanan bir sorun düzeltildi.
  9. Küçük hata düzeltmeleri

GFX100S v1.10

İndirme imkanı ve bu listelenen özelliklerin orijinallerinin de bulunduğu bu sayfada yeni özellik ek kullanma kılavuzlarına da ulaşabilirsiniz. Türkçesi olmadığı için direkt link veremiyorum.

  1. Ham çekimlere beyaz dengesi ve ISO eklenmesi
    Atomos Ninja V HDR monitör kayıt cihazına HDMI ile gönderilen ham görüntüye beyaz dengesi/ISO metadatası eklenir. Kayıtlar Apple ProRes RAW formatında olur ve beyaz dengesi/ISO Final Cut Pro ile değiştirilebilir.
  2. Kişisel ayarlar özelliğinin iyileştirilmesi
    Kişisel ayarların çalışması ve işlenmesi, kaydedilmesi ayarları değiştirildi. Artık bu ayarlar “GÖRÜNTÜ KALİTESİ AYARLARI” -> “KİŞİSEL AYAR İŞLE/KAYIT” ve “VİDEO AYARLARI” -> “KİŞİSEL AYAR İŞLE/KAYIT” menülerinden yapılabilir. C1 ve C6 arasındaki kişisel ayar seçiminin ardından yeni kayıt veya değişiklik yapılabilir.
  3. “DOSYA ADI” ayarıyla ismi değiştirilmiş fotoğrafların gösteriminde yaşanan bir sorun düzeltildi.
  4. Küçük hata düzeltmeleri

Daha Küçük Güncellemeler

X-T3 v4.11

İndirme sayfasına ve orijinal listelemeye buradan ulaşabilirsiniz.

  1. Makinenin flaş yuvasına takılabilen EF-X8 model flaş kullanılırken “FLAŞ AYARI” ekranı yerine “EF-X8” olarak gösterilir.
  2. “DOSYA ADI” ayarıyla ismi değiştirilmiş fotoğrafların gösteriminde yaşanan bir sorun düzeltildi.
  3. Küçük hata düzeltmeleri

X-T200 v1.13

İndirme sayfasına ve orijinal listelemeye buradan ulaşabilirsiniz.

  1. Küçük hata düzeltmeleri

X-A7 v1.32

İndirme sayfasına ve orijinal listelemeye buradan ulaşabilirsiniz.

  1. Küçük hata düzeltmeleri

2 thoughts on “GFX100, GFX100S, X-S10, X-T3, X-T200, X-A7 için yeni yazılım güncellemeleri<span class="wtr-time-wrap after-title"><span class="wtr-time-number">8</span> dakika</span>”

  1. Geri bildirim: Fujifilm X-Pro3, X-T4 ve X-E4 Güncellemeleri – FujiXBlog

  2. Geri bildirim: Fujifilm X-Pro3, X-T4 ve X-E4 İçin Hata Düzeltmesi Güncellemeleri Yayınlandı – FujiXBlog

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir