Fujifilm X Summit PRIME 2021 Yenilikleri10 dakika

Yaklaşık okuma süresi: 7 dakika

Fujifilm, bugün yayınladığı X Summit PRIME 2021 etkinliğinde yeni sayılabilecek ürünlerini duyurdu. Bu etkinliğin Türkçe altyazılı videosuna yazının devamında erişebilirsiniz. Çoğunlukla portfolyosundaki eski ürünlerin güncel versiyonları olarak görülebilecek bu ürünler, her şeye rağmen kimi yenilikleri de birlikte getiriyor.

Gelin şimdi bu ürünlere bir bakalım.

Öncelikle, bunların hiçbirini kullanmadım, görmedim, dokunmadım. Haliyle elimde bugüne dek Fujifilm’in pazarlama videosu ve diğer ürünlerinde yaşattığı deneyimler dışında bir şey yok. Fujifilm Türkiye yetkilileri burayı okuyorsa veya bu durumu değiştirebilecek başkaları varsa, ilerdeki etkinliklerden önce lensleri gönderebilirler. O durumda inceleme sonrası daha doğru yazılar olabilir elimizde, hayır demem 🙂 .

Ama şu durumda söylediklerimin tamamı aslında kocaman bir teori bulutu ve farazi denebilir. Tüm bunların ışığında buyurun gelişmelere birlikte bakalım.

Orta (Fujifilm Dilinde Büyük) Format

Fujifilm GFX50SII

Öncelikle orta format ile başlayalım. Fujifilm, 2017 yılında çıkardığı orta format ürünü GFX50S modelinin ikinci versiyonunu, GFX50SII modelini duyurdu. Bu versiyonda kasa değişikliğine giderek GFX100S modelinin kasasına GFX50S’in sensörünü güncel X-Processor 4 işlemciyle birleştirip koymuş diyebiliriz. Bu sayede ar-ge bütçesinden kısılmış durumda ve Fujifilm orta formata ilk adımını atmak isteyenler için böyle bir makineyi mümkün kılmış.

Makine, hem avantajlı, hem dezavantajlı bir şekilde geliyor. GFX50S modeliyle aynı şekilde 44x33mm 50MP sensörü kullandığı için faz algılamalı otofokus yerine kontrast otofokus kullanıyor. Ancak yeni işlemciyle AF performansının arttığı söyleniyor. Bunun yanı sıra, 100MP kardeşleri gibi 16 bit kaydetmek yerine 14 bit fotoğraf kaydı gerçekleştiriyor. Ancak, olumlu yanları da var tabii ki. Örneğin selefinden farklı olarak, makinede gövde içi titreşim engelleyici ve GFX100S ile aynı gövdeye sahip olduğundan hareketli ekran bulunuyor. Ayrıca 100MP boyutundaki dosyaları işlemekle 50MP dosyaları işlemek arasında bilgisayarınıza binecek güç konusunda ciddi farklar var. Ne yapacağınıza bağlı olarak, 50MP çözünürlük size yeterse

En büyük avantajı, fiyatı. Bu makine Türkiye’de (Summit videosunun altyazısına göre) 32995 TL* olarak belirlenmiş. Orta format makinelere geçiş yapmak isteyenler için iyi bir alternatif. Full frame makinelerle yarışabilecek fiyatlandırması, ciddi bir hamle.

Fujinon GF35-70mmF4.5-5.6

Fujifilm, GFX50SII’ye eşlik etmesi için giriş seviyesi bir lens olan GF35-70mmF4.5-5.6 WR lensi duyurdu. Bu lens, GF serisi lensler arasında en düşük ikinci fiyatlı lens olarak piyasada kendine yer bulacak ve öngörülen fiyat 8299TL*. Eğer GFX50SII ile birlikte alınırsa toplam fiyat olarak 37495TL* belirlenmiş. Yani, gövdenin fiyatı düşüldüğünde karşımıza 4500TL* çıkıyor ve bu da en ucuz GF lens olması demek.

Lens hakkında söylenecek çok fazla bir şey yok. Düşük fiyatlı, giriş seviyesi bir lens. Ancak ilk yorumlara bakılırsa kalitesi de çok kötü değil. Genel bir zoom lens olarak iş yapacaktır.

Ergonomi ve malzeme konusunda fena bir görüntü sergilemiyor. Lens, diyafram halkası içermiyor. Ancak her ne kadar giriş seviyesi olsa da, metal bayonetli olması olumlu bir yön. Zoom ile lensin ön kısmı dışarı ve içeri hareket ediyor. Bu herkesin sevdiği bir şey olmasa da, birçok başka lenste de kullanılan bir yöntem. Fiyatını düşününce gerçekten çok başarılı bir lens olduğu söylenebilir.

GF35-70 Eminim orta format GFX serisine geçiş yapmak isteyenler arasında genel bir zoom lens olarak ciddi ilgi görecektir. Hele ki kit fiyatı gerçekten son derece rekabetçi görünüyor.

XF Lensler

Gelelim, akşamın benim açımdan daha ilgi çekici kısımlarına, XF lenslere. Öncelikle Fujifilm konu başlığını “Daha Fazla Keskinlik” olarak seçmiş. Duyurulan iki lensin ortak özelliği, geçtiğimiz zamanlarda duyurulan XF18mmF1.4 R LM WR ile benzer özelliklerde olması. Fujifilm, keskinlik ve kullanım konusunda yeni bir hedef belirlemiş ve tüm 1.4 serisi lensleri o konuma getirmeyi hedefliyor.

Ancak Anglosaksonların deyimiyle “odadaki file değinmeden” geçemeyeceğim. Tüm bu gelişmeler boyutların az da olsa büyümesine, ağırlıkların az da olsa artmasına neden olmuş. Eğer boyutlar sizin için diğer konulkar kadar önemliyse, canlısını görmeden karar almayın derim.

Bugünkü iki lens de bu yöne bir gidişin kanıtı. Hatta kimi internet ortamlarında Leica Summicron’a atfen f2 lenslere takılan “Fujicron” lakabı gibi, bu üçlüye Leica Summilux’a atfen “Fujilux” denmeye başlanmış.

Fujinon XF23mm F1.4 II

Sokak fotoğrafçılarının hayran oldukları XF23mm f1.4 R lens, bugün yenilendi ve yerini daha gelişmiş, XF23mmF1.4 R LM WR modeline bıraktı. Yeni lenste eskisine göre ciddi değişiklikler olduğu söylenebilir. Bunların başında daha hızlı bir AF (LM – lineer motor), hava şartlarına karşı koruma (WR – weather resistence) daha fazla detay, dolayısıyla da biraz daha yüksek çözünürlüğü destekleme – ki bu bir sonraki nesil sensörün daha yüksek çözünürlüklü olacağının habercisi olarak görülebilir, geliyor.

Özellikle eski modelin AF hızlarından ve sesinden, ayrıca hava şartlarına karşı koruması olmamasından memnun olmayanlar için ilgi çekici olabilecek bir lens. Artırılmış keskinlik (buna çok fazla vurgu yapılan bir etkinlik oldu) ise pastanın üzerindeki çilek. Ayrıca LM sayesinde gelişen AF hızlarıyla gerçekten iyi bir odaklama sağlayacaktır.

Lensin fiyatı 7499TL* olarak belirlenmiş, ki bu onu satıştaki eski modelden biraz daha pahalı yapıyor. ABD fiyatı eski modellehemen hemen aynı olması ise dikkat çekici. B&H’te 899,95 USD ile listelenmiş durumda.

Fujinon XF33mm F1.4

Assolistler en son çıkarmış lafına uygun olarak, benim için en heyecan verici olan ürünü, XF33mmF1.4 R LM WR lensi en sona bıraktım.

Daha önce XF35mm f1.4 lensi test etme şansım oldu (hala XF35mm f2 ile bir karşılaştırma yazısı yazmak istiyorum, ama henüz beceremedim). Bu lens için söylenen “karakterli lens”, “sihirli lens” gibi söylemlerin nedenlerini çok iyi anlıyorum. Gerçekten özel bir lens. Analog fotoğraf gibi sonuçlar veren bir görüntü elde ediyorsunuz. Bu da modern lenslerde kaybolmaya yüz tutmuş bir özellik.

Ancak videonun alıp başını gitmesiyle insanların beklentileri de değişiyor. Tıpkı 23mm gibi, bu lensin kullanıcıları da AF hızı, AF sesi ve hava korumasının olmamasını eleştiriyorlardı. Lens, X serisinin en eski lenslerinden biri (X-Pro1 ile duyurulan 3 lensten biri) olduğundan dolayı bunların tamamı da doğru eleştiriler. Ben ve benim gibi analog seven insanlar için sorun teşkil etmese de, bir kısım Fujifilm kullanıcısı bu lensin yenilenmesini bekliyordu.

Her ne kadar bire bir bir yenileme olmasa da, eskisine yakın bir odak uzaklığında ve aynı diyafram değerine sahip, ancak hızlı ve modern AF’nin yanı sıra hava şartlarına karşı koruma sağlayan bir lens XF33mm. Eski, orijinal, “o” lensi, Fujifilm’in tabiriyle “Orijinali” tahtından edebilecek mi, bilmiyorum. Bunu zaman gösterecek. Ama eskisiyle karşılaştırmayı da çok doğru bulmuyorum. İkisi gerçekten farklı lensler olacak gibi görünüyor ve Fujifilm de XF35mmf1.4 lensi etkinlikte tam olarak bu nedenlerden dolayı oldukça övdü. Ayrıca iki lens de en azından bir süre birlikte satışta olacak.

Fiyat olaraksa eskisinden biraz daha pahalı, 6599TL* etiketle satışa çıkacak. Eski lensten yine biraz daha pahalı bir fiyat.

Diğer Her Şey

Yeni GF Lens Planları

Fujifilm, GF serisi lensler için 3 yeni lensin üretimini de duyurdu. Bunlar 2022 için planlanan GF20-35mm ve 2023 için planlanan GF55mmF1.7 ve GF tilt/shift lens. Yani birkaç yıl sonra GF ailesi 17 farklı lensle gerçekten çok daha geniş bir lens seçimini mümkün kılacak.

GFX 100 ve 100S İçin Yazılım Güncellemeleri

GFX makineleri video için kullananlar için iyi birkaç haber var. Birincisi, yayınlanacak güncelleme ile ProRes’in ardından Blackmagic RAW (B-RAW) kaydın destekleneceği açıklandı. Ayrıca Fujifilm XLR mikrofon girişini destekleyen bir adaptör üzerinde çalışıyor. Yani yakında daha kaliteli ses kaydı yapmak da mümkün kılınacak gibi görünüyor.

Yeni XF Lens Planları

XF serisi lenslerdeki planlar da memnun edecek gibi görünüyor. Spor, vahşi yaşam ve kuş fotoğrafçıları gelecek olan XF150-600mm lensi şimdiden bekleyebilirler. İkinci olarak 18-120 lens geliştiriliyor. Bu lens için hem fotoğraf, hem film için harika sonuçlar elde edileceği iddiası var.

Bu lenslerin çıkış tarihiyse X serisinin 10. yılı olan 2022.

Fujifilm X-T30II ve X-T3

Etkinlikte bahsedilmese de iki kamera güncellemesi de var. Bunlardan ilki X-T30II, diğeri de yeni ve şarj aletsiz ama fiyatı 100 USD inmiş X-T3 . Bu modeller hangi şekilde Türkiye pazarına girecek, bilmiyorum. Geliştirmeler sanırım yazılım güncellemesivari geliştirmeler ve eski modellere de bu değişiklikler gelecektir (Tamamen kişisel fikrim, X-E2s ve X-E2 örneğinden yola çıkıyorum).

Peki neden yeni makineler olarak sunuldular? Bunun nedeni bence tamamen pazarlama ve Nikon’un Z fc modelinin yanına raflarda yeni bir makine koyma isteği. Biraz gardı düşük yakalanmış olabilir Fujifilm – ki zaten dedikodular artık X-Trans IV sensörlü yeni bir makinenin gelmeyeceği, ilk X serisi makinenin X-Trans V sensörle geleceği yönündeydi. Ama yeni bir makineyi rafa koyma ihtiyacı X-T30II’yi doğurmuş olabilir. Bunlar tabii ki tamamen kişisel tahmin, Fujifilm ile bir organik bağım olmadığı için onların ne düşündüğünü bilmiyorum ve doğrulama şansım da yok.

Yeni bir X serisi makine

Son olarak da gelecekle ilgili küçük bir ipucu verdiler. Katmanlı, arkadan aydınlatmalı bir X-Trans CMOS sensör içeren üst düzey bir makine de 2022 yılında çıkacakmış. Bunun büyük olasılıkla yüksek çözünürlüklü X-Trans V sensörlü X-H2 olacağı dedikodusu dolaşıyor. Ama sadece dedikodu. Bekleyip göreceğiz.

Etkinliğin videosunu da buraya bırakıyorum. İzlememiş olanlar, buradan da izleyebilir.

Siz bu duyurulan ürünler hakkında ne düşünüyorsunuz? İlginizi çeken oldu mu? Yorumlarınızı aşağıya bekliyorum.

* Tüm fiyatlar 02.09.2021 tarihinde yayımlanan duyuru videosunun Türkçe altyazılarından alınmıştır. Gerçek fiyatları ürünler mağazaya girince görebileceğiz.

1 thoughts on “Fujifilm X Summit PRIME 2021 Yenilikleri<span class="wtr-time-wrap after-title"><span class="wtr-time-number">10</span> dakika</span>”

  1. Geri bildirim: GFX100, GFX100S, GFX 50S, GFX 50R, X-T4, X-T3, X-H1, X-Pro3, X100V, X-E4 ve X-T30 için Yazılım Güncellemeleri – FujiXBlog

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir