X-T4 v1.20 Yazılım Güncellemesi2 dakika

Yaklaşık okuma süresi: 2 dakika

Geçtiğimiz günlerde buradan dedikodusunu sürpriz olarak duyurduğumuz güncelleme (v1.20) nihayet bugün geldi. Artık Fujifilm X-T4 makinelerde de en son hata düzeltmeleri ve kimi yeni özellikler kullanılabiliyor. Özellikle video konusunda ciddi bir geliştirme getiren bu güncellemenin içeriğine göz atalım.

İngilizce’den Türkçe’ye kendi tercümem şu şekilde:

  • “OTOMATİK KAPANMA SICAKL.” ayarının “GÜÇ YÖNETİMİ” altına eklenmesi
    • Eğer yazılım v1.10 veya v1.11’den güncellenirse, “GÜÇ YÖNETİMİ” menüsünde “YKSK” seçilir. Bir tripod kullanılmasını tavsiye ederiz, çünkü gövdenin bir kısmındaki sıcaklık çok yüksek seviyeye ulaşabilir. Ancak kayıt süresi uzar.
    • Eğer sürekli bir şekilde elle çekim yapıyorsanız, “OTOMATİK KAPANMA SICAKL.” ayarını “STANDART” konumuna getirmenizi tavsiye ederiz. Ancak çekim süreniz kısalır.
    • “AYAR SIFIRLAMA”, “OTOMATİK KAPANMA SICAKL.” ayarını “STANDART” olarak değiştirir. Eğer daha uzun çekimler yapmak istiyorsanız, bu ayarı “YKSK” olarak değiştirin.
  • Ayarlar > “BAĞLANTI AYARLARI” > “BİLGİ” altında artık “IP ADRESİ” gösterilmesi
  • TTL kullanarak flaşlı çekim yaparken düşük enstantane hızı ayarları iyileştirmesi
    • P ve A modlarında çekim yaparken, eğer çok düşük enstantane hızlarına ihtiyaç duyuluyorsa, en yavaş enstantanenin 1/8’den daha düşük olarak ayarlanmasına izin veriyor (örneğin gece karanlığı arka plan olarak seçildiğinde ve flaşlı çekim yapılıyorsa). Eğer enstantane hızı otomatiğe ayarlanmışsa, P modunda en düşük hız 4 saniye, A modunda ise 30 saniyeye kadar çıkabiliyor.
  • Küçük hata düzeltmeleri

İlk maddenin getirdiği yeniliğin anlatıldığı kullanma klavuzu ekine buradan (İngilizce) ulaşabilirsiniz. Umarız bir gün 17 farklı dilde yayınlanan bu dosyalar Türkçe dilinde de yayınlanır.

Siz güncellemenizi yaptınız mı? Herhangi bir sorunla karşılaştınız mı? Aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz.

2 thoughts on “X-T4 v1.20 Yazılım Güncellemesi<span class="wtr-time-wrap after-title"><span class="wtr-time-number">2</span> dakika</span>”

  1. Yazı için teşekkürler emeğinize sağlık. XT30 kullanıyorum ama dedim belki XT3 için Classic Negative simülasyonu gelmiş ise XT30 a da verirler diye umudum. vardı ama umduğum gibi olmadı. Sizce bu simülasyonu ilerleyen zamanlarda yollarlar mi bize dersiniz 🙂

    1. Classic negative gerçekten güzel bir simülasyon ve şu an ne yazık ki sadece yeni modellerde mevcut.

      Film simülasyonlarını “eski” modellerde de kullanıma açmak daha önce çok sık yapılan bir şey değil diye biliyorum. Fujifilm’e geçtikten sonra sıkça JPEG çekmeye başladığım için, farklı film simülasyonları benim de kıymet verdiğim bir konu ve gelmesini çok isterim. Zira X-T4 kullanıcısı olarak yeni nostalgic negative simülasyonunu elim böğrümde bekliyorum. Ama yalan söyleyemem, çok bir umudum yok. Pazarlama stratejisi mi, yoksa teknik sınırlara takıldığı için mi böyle, inanın bilmiyorum. Ama ikincisi olması muhtemel, yoksa AF geliştirmelerini, vb. de yapmayabilirler diye düşünüyorum. Emin olamam, zira Fujifilm ile severek kullanmak ve hakkında haber okumak dışında resmi bir bağım yok :).

      Ancak size şöyle bir tavsiyem olabilir: https://fujixweekly.com/ sitesinde birçok film simülasyonu reçetesi var. Oradan beğendiklerinizi seçip kişisel ayar olarak kaydedebilirsiniz. Hatta akıllı telefon uygulaması da var, böylece reçeteler devamlı yanınızda olur. X-T30 ve X-T3 (ve daha yeni APS-C makineler) X-Trans IV sensör kullanıyor. Ancak o ikisi için kimi ayarlar mevcut değilmiş, ona dikkat etmeniz lazım.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir