Voigtländer 35mm f1.2 Üzerine4 dakika

Yaklaşık okuma süresi: 3 dakika

Fotoğraftaki en önemli aktör makinenin arkasındaki kişi olsa da, görüntüyü kaydeden kutunun filmi veya sensöründen daha önemlisi, oraya görüntünün gelmesini sağlayan lenstir. Yani, en önemlisi olmasa da gerçekten çok önemli bir aktör. Bu yüzden de fotoğraf sektöründeki kimi üreticiler, ışık geçirmeyen bir kutuya 24x36mm boyutlarında bir boşluk açmayı veya Sony’den bir sensör alıp o kutunun arkasına koymayı (Selam Zeiss, ve tabii ki asıl konumuz olan Voigtländer) tercih etmiyor. Bunun yerine, halihazırda bu işi çok iyi yapanlara bırakıp, lenslere yönelmişler.

Bugünkü yazının konusu ise Leica için ürettiği lenslerle tanınan Voigtländer markasının yeni açıkladığı ilk Fujifilm X bayonet lensi Nokton 35mm f1.2. Lensin teknik özelliklerine daha önceki yazılarda olduğu gibi çok fazla girmek istemiyorum, internette her yerde var zaten. Genel hatlarıyla bahsetmek gerekirse, manuel odaklamalı, Nokton tasarımına sahip bu lens, 6 grupta 8 mercekli bir yapıya sahip. 12 diyafram bıçağıyla da odaksız yerlerin (bokeh) çok iyi olduğunu tahmin edebiliriz. Voigtländer mirasını da düşününce beni biraz heyecanlandıran bir lens oldu.

Beni gerçekten heyecanlandıran ve bugüne kadarki manuel lenslerde olmayan kimi noktalara geçmeden önce şunu belirtmeliyim, lens henüz sadece duyuruldu, piyasaya çıkmadı. Haliyle ben de henüz kullanmadım (bir gün kullanabilir miyim, ondan da emin değilim). Haliyle yazdıklarımın pek bir güvenilirliği yok, sadece tahminler ve hisler üzerinden anlatmaya çalışacağım.

Bu lensin en büyük farklı, yeni Fujifilm X serisi makineler ile elektronik olarak iletişim kurabilmesi.

Bugüne kadarki tüm manuel lenslerin doğrudan ve klasik lenslerin adaptörlü kullanımlarında olan en büyük sorun, lenin o anki odakladığı mesafeyi, diyafram değerini veya zoom lensler için konuşursak odak uzaklığını makineye bildiremiyor olmasıydı. Haliyle Fujifilm özelinde elimizde en fazla menüde ayarlanan odak uzaklığı değeri bulunuyordu.

Ancak, bu yeni lenste durum biraz daha farklı. Bildiğim kadarıyla ilk kez elektronik olarak makineyle bağlantıda olan bir lensten bahsediyoruz. Bu sayede gerek diyafram değeri, gerekse odakladığı noktanın uzaklığı kameraya bildirilebiliyor. İlkinin avantajı bariz, ama ikinci konu, odaklanan uzaklık, neden bu kadar önemli? Nedenlerden en önemlisi, X-Pro serilerinde optik bakaçta manuel ve adaptörlü lenslerin kullanımında paralaks düzeltme başka türlü çalışmıyor, temel avantajı bu. Eğer bu bilgi makineye iletilemezse (X-Pro2’de manuel lenslerle yaşadığım sorunlardan biri) optik vizörde doğru bir kompozisyon yapmak mümkün olmuyor. Çünkü paralaks düzeltmesi bu bilgiyle çalışan bir sistem.

Bunu bir video ile anlamak daha mümkün. Aşağıda, Nokton 35mm f1.2 lensin X-Pro3 optik bakacıyla nasıl çalıştığı yer alıyor. Diyafram değerinin varlığına ve paralaks düzeltmesine dikkat edin:

Elektronik iletişim ne yazık ki beni çok sevindirse de, yukarıda bahsettiğim paralaks düzeltmesini benim kullanmam mümkün olmayacak. Çünkü şu anki listede X-Pro serisinden yalnızca X-Pro3 var. Tam ve güncel listeye ilk verdiğim linkten ulaşabilirsiniz. Bugünkü durumda uyumlu modeller: X-H1 v1.10 veya üstü, X-T4 v1.00 veya üstü, X-T3 v1.00 veya üstü, X-T2 v4.10 veya üstü, X-Pro3 v1.00 veya üstü, X-S10 v1.00 veya üstü, X-E4 v1.00 veya üstü ve X-T30 v1.00 veya üstü. XT-1, X-Pro2, X-Pro1, X-T20, X-T10, X-T200, X-T100, X-E3, X-E2, X-E1, X-M1, X-A5, X-A3, X-A2 ve X-A1 ise lensi eski sistemde kullanabiliyor.

Bu benim canımı oldukça sıktı. Çünkü ilk gördüğümde gözlerimi yuvalarından fırlatan bir haberdi. Ancak asıl kullanma isteğim X-Pro2 ile kompakt bir kit olaraktı. f1.2’nin ışık gücünden faydalanmak çok güzel bir fikir olarak görünmüştü. Ancak, ne yazık ki mümkün olmayacak. X-T4 ile tam anlamıyla kullanmak mümkün olsa da, ne yazık ki benim için biraz moral bozukluğu oldu. Aynı nesil sensöre sahip X-T2 ve X-H1 ile uyumlu iken X-Pro2 ile uyumlu olmaması garip gelse de, bir umut yazılım güncellemesiyle belki ileride daha da ilgi çekici olabilir.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı aşağıya bırakabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir