Fujifilm sisteminin bence en güçlü olduğu alanların başında lensleri geliyor. Çok kaliteli XF serisi lensler (siyah xf yazılı olanlar da dahil olmak üzere) son derece yüksek kaliteli malzemeden yapılmış, hızlı otomatik odaklaması olan, keskinliği son derece iyi lensler. Bu yönleriyle diğer markaların üst seri (L, GM, vb.) serileriyle eşdeğerler. Üstelik tüm bunları kompakt yapıya sığdırılmış olarak sunmaları gerçekten takdire şayan.
Bu yazıda “Hangi lensi almalıyım?” sorusunun cevabını aramıyoruz (belki ileride böyle bir yazı gelir, bilmiyorum. Eğer isterseniz yorumlarda belirtebilirsiniz). Ama Fujifilm’in lenslerinde kullandığı terminolojiyi bilmek çok da hatalı olmaz. O yüzden, lenslerin üzerinde yazan kısaltmaların ne anlama geldiğini sizinle paylaşmak istiyorum.
Öncelikle, Fujifilm’in lenslerinden biraz bahsedelim. Takdire şayan diye nitelendirdiğim lenslere birkaç örnek vermek gerekirse, muadillerinden daha iyi optik kalitenin yanı sıra, daha performanslı olmaları da cabası. 18-55mm f2.8-4 OIS kit lens, birçok profesyonelin dahi kullandığı, işlerinde güvendiği bir lens. Üstelik normal şartlarda kit lenslerin sunduğu 3.5-5.6 diyafram aralığı da bu lenste 2.8’den başlıyor. Bu yönüyle diğer markaların kit lensleri yanına dahi yaklaşamıyor. Bu lens sadece bir örnek (Ekleme: Okuyuculardan aldığım geribildirim sonucu eklemek isterim, bu lensin fiyatı da diğer kit lenslere göre yüksek). Fujifilm kullanıcıları tarafından “Fujicron” olarak da anılan f2 diyaframlı sabit odak uzaklıklı lensler zaten kendi segmentlerinde gerek malzeme, gerekse optik kaliteleriyle rakiplerinin önünde denebilir.
Bu bahsedilen lensler ise sadece nispeten uygun fiyatlı olanlar. Bunlara çok daha güzel ve kaliteli diğer lensler de eklenince seçenek gerçekten çok artıyor. Örneğin, 16-55mm f2.8 gerçekten çok kaliteli bir lens ve profesyonellerin birinci tercihi olarak görülebilir. Veya 90mm f2, 56mm f1.2 gibi portre lensleri, kendi alanlarında öne çıkıyor.
Gelin, şimdi lens üzerinde yer alan kısaltmaların anlamlarına bir bakalım. Bu yazıda sinema ve analog makine lensleri göz ardı edilecektir. Sadece genel kullanıcının kullandığı fotoğraf makinesi lenslerine bakacağız (Alfabetik sıralamayla).
Bayonetler
GF: GF serisi lensler, orta format GFX serisi makinelerde kullanılıyor. Görüntü kalitesi oldukça yüksek olan bu lensler, daha büyük boy sensörlerin çözünürlüğünü karşılayabilecek kadar keskin görüntüler verebiliyor.
XC: XF lenslere göre en büyük farkları malzeme kalitesi olan XC serisi, optik olarak da pek üzmez. Fiyatları nispeten daha düşük olan bu lensler, bu faktör gözününe alındığında tercih edilebilecek konuma geliyor. Diyafram halkası bulunmayan bu lenslerin diyaframının ayarlanması için makine üzerindeki çarklar kullanılıyor.
XF: X-serisi lenslerin en kaliteli serisine verilen isim. Genellikle metal gövdeli, hızlı diyafram açıklığına sahip, metal bağlantı noktalı lenslerdir. İçerdikleri yüksek kaliteli kaplama kullanılmış mercekler, kaliteli görüntü verebiliyor. Ayrıca diyafram halkası da bu seride yer alıyor. X-serisinin en pahalı lensleri bunlar. Fiyatları XC serisi lenslere göre daha yüksek.
Kısaltmalar
APD: “Apodization Element” teriminin kısaltması olan APD, şu an yalnızca 56mm f1.2 lenste bir seçenek olarak bulunuyor. Bu lenslerin içindeki özel mercek yapısıyla arkaplanın fluluğunun daha pürüzsüz olması sağlanıyor. Ancak yine bu yapıdan dolayı ışık geçirgenliği azalıyor. Fiyatı da APD özelliği olmayan aynı özellikteki lensten daha yüksek.
ASP: “Aspherical element” olarak açık açık yazılan modeller olsa da, kısaltma olarak ASP olarak da görünebilir. Bu tip lenslerde en az bir adet “aspherical” mercek bulunmaktadır. Bu tip mercekler, lenslerdeki kimi renksel ve yapısal görüntü bozulmalarını düzeltmek için kullanılmaktadır. Üretim maliyetleri normal merceklerden yüksektir.
EBC/SUPER EBC: “Electron Beam Coating” teriminin kısaltmasıdır. Işık yansımalarını minimize etmek için kullanılan Fujifilm’in çok katmanlı bir kaplama tekniğidir. XF serisi lenslerin çoğunda bulunan bir tekniktir.
ED: Açılımı “Extra low Dispersion” olan bu teknoloji, kromatik bozulmalara karşı kullanılmaktadır. Bu sayede yüksek kontrastlı alanlardaki yeşil ve mor çizgilerin azalması sağlanır. Fujifilm lenslerde kullanımı yaygındır.
LM: Bir odaklama tekniği olarak kullanılan LM’nin açılımı “Linear motor”dur ve prensibi merceklerin geleneksel halkasal hareket ettirilmesinin aksine doğrusal olarak hareketi üzerine kuruludur. Oldukça hızlı ve sessiz otomatik odaklama sağlar.
OIS: “Optical Image Stabilization”, yani optik fotoğraf sabitleme sayesinde makinede oluşan küçük sallanmaların düzeltilmesi mümkündür ve bu sayede daha düşük enstantane hızlarında fotoğraflar net olarak çekilebilmektedir. Eğer X-T4 veya X-S10 gibi gövde içi görüntü sabitleme teknolojisine sahip gövdeler ile birleştiğinde 6,5 stop gibi değerlere çıkılabilmektedir.
R: Lens üzerindeki diyafram halkasını temsil eder (“Ring”). Çoğu Fujifilm lenslerde bulunur. Kimisi sınırlı, kimisi sınırsız olarak dönen halkaların tamamı bu ibareyle temsil edilir.
WR: Anlamı “Weather Resistent” olan bu ibare, lensin toza ve suya dayanıklı yapıda olduğunu belirtir. Zorlu hava şartlarında, yine bu özellikteki gövdelerle kombinlendiğinde daha güvenli bir kullanım sunar. Ancak yine de dikkatli olmakta fayda var, ne kadar koruma sağlar, bilinmez. Sorumluluk tamamen sizin :).
∅: Boş küme işareti, lenslerin filtre çapını belirten işarettir.
Bayonetler ve kısaltmalar özetle bu şekilde. Umuyorum atladığım, kaçırdığım yoktur. Eğer başka bir sorunuz veya yorumunuz varsa, aşağıda yazabilirsiniz.