Adaptörler ile Manuel Lensleri Fujifilm Makinelerde Kullanmak5 dakika

Yaklaşık okuma süresi: 4 dakika

Fujifilm sistemine geçmek, benim uzun yıllardır aklımda olan bir şeydi. Ama beni tutan şeylerden birisi de eski lenslerimi ne yapacağım veya yeni lens düzmek için harcayacağım paraydı. Sistem değişimi düşünen herkesin aklında da bunun olduğundan eminim.

Tüm bu süreçte tabii ki insan alternatif çözümlere de yönelmek istiyor. Bunlardan biri de adaptörler yardımıyla eski lensleri yeni gövde ile kullanmaya devam etmek. Bu hem otomatik odaklamalı lenslerle, hem de manuel odaklamalı lenslerle yapılabilir.

İşin otomatik odaklamalı kısmını düşündüğümüzde, pek çok taviz vermek gerekiyormuş, araştırmalarım sonucu bu kanıya vardım ve eski lenslerimi satma kararı aldım. Vazgeçmek için ilk nedenim, lenslerin boyutlarıydı. Zaten küçülmek istediğim için Canon EF lensleri kullanmak istemedim. Başka bir neden de, otomatik odaklama performanslarının genel olarak üreticilerin kendi lenslerine göre düşük olmasıydı. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, “üreticilerin kendi lenslerine göre” kısmı tabii. Bu çok kişisel bir durum. Araştırırken bu adaptörlerin iş görebileceğini de gördüm. Üstelik Viltrox’un Speedbooster adı verilen adaptörü, çarpanı da tersine çevirebiliyor. Mercekli adaptörlerin genel sorunu olan keskinlik kaybının onda da olduğu söyleniyor. Denemeden bir sonuca varmamak gerek tabii ancak instagram’daki takipçilerden birinin verdiği bilgi, netleme konusunda sorunlar yarattığı ve çok sesli olduğu yönünde. Tavsiye etmiyormuş.

Boyutlarından ve olası kalite kaybının riskinden dolayı halihazırda analog makinalarımda kullandığım lensleri kullanmanın da iyi bir orta yol olduğunu düşünerek, Canon FD lensleri kullanmaya karar verdim. Bunun için de Fujifilm’in kendi Showroomlarında satılan K&F Concept marka adaptöre yöneldim. Bu, merceksiz bir adaptör. Haliyle çarpan faktörü, aynı zamanda da görüntü kalitesi yerli yerinde duruyor :). Tabii ki boyutlar biraz büyüyor ama otomatik odaklamalı adaptörlerle olacağından çok daha az.

Bahsettiğim durumu eğer gözünde canlandıramayan varsa, aşağıdaki videoda görülebilir:

Lens adaptörü ve manuel bir Canon FD lensin montajı – Müzik: Chad Crouch – Algorithms (Creative Commons CC BY-NC 4.0)

Fujifilm’in analog fotoğrafçılık sevenlere çokça hitab etmesinin en büyük nedeni tasarımı ve kullanım şeklinin eski tip makinelerle aynı olması. Haliyle, manuel bir lens adapte edince oldukça hoşuma giden bir görüntü ortaya çıkıyor. Lensleriniz de yeterince kaliteliyse (yeterince çok göreceli bir kavram, biliyorum, ama herkesin keyif alacağı sınır farklı) hem güzel bir deneyim oluyor, hem de sizi biraz olsun masraftan kurtarıyor.

Otomatik odaklamalı adaptörler konusunda dikkat edilecek çok bir şey yok. Bildiğim kadarıyla çalışma prensipleri herhangi bir otomatik odaklamalı lens ile aynı. Hem odak uzaklığı, hem de diyafram açıklığı elektronik olarak gövdeye iletilip, fotoğrafın metadatasına yazılıyor. Bu tip adaptörler bir sistem geçişi esnasında eski lenslerinizi kullanmak istediğinizde ilk adresiniz olabilir.

Manuel odaklamalı eski lensler söz konusu olduğundaysa durum biraz daha değişik. Adaptörler merceksiz olduğu için adaptörün malzeme kalitesi belirleyici en önemli nokta. Yani, fiyatına ve malzeme kalitesine göre istediğiniz adaptörü alabilirsiniz. İçinde elektronik bir parça olmadığı için de otomatik odaklama hızı gibi konularda yazılımsal bir fark da yaratmıyor.

Manuel lensleri Fujifilm X sistemlerde kullanmak için öncesinde yapılması gereken birkaç şey var. Tamamı zorunlu değil ama yine de kullanım deneyimini azami noktaya çıkarmaya yardımcı oluyorlar. Size bu ayarları anlatacağım. Vereceğim ayarlar X-T4 için olacak. Eğer sizin makineniz farklıysa, ondaki menüler farklı olabilir.

Yapılacak ilk ayar makinemizin lens olmadan da çekim yapabilmesi ayarı. Bu ayarın konumu biraz garip: Düğme/Kadran ayarları altında 2. sayfada bulunan “Objektifsiz Çekim” ayarının açık konuma getirilmesi gerekiyor. Ardından yapılacak ikinci ve aslında en önemli ayar, manuel odaklama yardımcısı ayarı. Bunun için menüdeki AF MF ayar grubunun ikinci sayfasında bulunan “MF Ayarı” altındaki seçeneklerden en rahat ettiğinizi seçmeniz gerekiyor. Benim tercihim dijital mikroprizma. Ama tepe vurgulama kullanan da çok insan var. Duruma göre, kişiye göre değişen bir ayar. Üçüncü ayar ise, aslında opsiyonel olan I.Q. altındaki “Bayonet Adaptörü Ayarı”. Daha önce bahsettiğimiz gibi, manuel lensler ve gövde arasında dijital bir iletişim yok. Yani odak uzaklığı ve diyafram değeri fotoğraflara kaydedilemiyor. Ama Fujifilm’in bu ayarı sayesinde taktığınız tüm manuel lenslerin odak uzaklıklarını ayarlayabilir, kullandığınızda da elle değiştirerek Lightroom ve CaptureOne gibi programlarda belli başlı odak uzaklığı ve lens isimlerine göre filtreleyebilirsiniz. Hiç yoktan iyidir…

Lens adaptörüyle ilgili temel bilgileri ve ayarları anlattığımıza göre işin bundan sonraki kısmı size kalıyor. Malum sarı sitede saatlerinizi harcayıp lens bulmaya, manuel odaklama ile güreşmeye artık hazırsınız 🙂

Sizin de kullandığınız farklı lensler varsa veya eklemek istediğiniz bir şey olursa yorumlarda belirtmekten çekinmeyin.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir