Dün instagram‘daki hikayede bugün tanıtılan ekipmanlar hakkında biraz ipucu vermiştim ve bir yazı yazacağımın da sinyallerini vermiştim. Mesaj kutum neredeyse bozuluyordu, o kadar çok cevap aldım ki…
Tabii ki şaka yapıyorum 🙂 Sevgili eşim dışında kimse cevap yazmadı 🤷♂️ 😊. Olsun, tarihe not düşmek adına bugünkü açıklamaların kısa bir özetini buraya bırakıyorum. Belki birilerinin işini görür.
Öncelikle duyurulan ekipmanlardan bahsedelim: Fujifilm GFX serisinin en yeni gövdesi GFX 100S, GF serisi lenslerin en yenisi GF 80mm f1.7, X serisinin orta sıralarında yer alan X-E serisinin en yenisi X-E4, XF 27mm f2.8 R WR sabit odak uzaklıklı lens ve XF 70-300mm f4-5.6 R LM OIS WR zoom lens.
Alt başlıklara geçmeden önce iki tane de bilgi vermek istiyorum. Birincisi ve en önemlisi, ben bu ürünlerin hiçbirini kullanmadım, görmedim. Sadece kağıt üzerindeki verilerden ve internette gördüklerimden yola çıkarak bende bıraktıkları ilk izlenimden bahsedeceğim.
İkincisi de, teknik özelliklere çok fazla girmeyeceğim. Bu konuda bilgi alınabilecek bir çok kaynak var. Bunların başında da Fujifilm Türkiye’nin web sitesi geliyor. O yüzden, ben daha çok kullanımları ve konumlarıyla ilgili aklımda oluşan fikirlerden bahsetmek istiyorum.
Fujifilm GFX100S
Bugün duyurulan ilk makine, 100MP çözünürlüklü orta format dijital sensörlü makine olan GFX100S modeliydi. Bu, selefi GFX100 modeline göre çok daha küçük ve hafif ve çok daha ulaşılabilir. Haliyle bence duyurulan en önemli ürün buydu.
Bence Fujfilm’in full frame bir makine yapmamasının arkasında yatan en büyük neden, orta formata (Fujifilm bu sensörleri büyük format olarak adlandırıyor, ama geleneksel anlamda orta format dijital denebilecek boyutta aslında) yönelmesi ve 44x33mm sensöre sahip makineleri nispeten ulaşılabilir fiyatlarla sunması. Bunu anlayabiliyorum ve orta format dijital fotoğraf makinesi üreten diğer markaların ürünlerininkinden daha küçük sensöre sahip olsa da, bu seri Fujifilm’i diğer popüler ve geniş bir kullanıcı kitlesine sahip markalardan farklı kılan noktalardan biri.
Fujifilm aslında bu seri ile daha büyük sensörlü, pahalı makinelerden (Hasselblad ve PhaseOne) daha çok full frame (36x24mm sensörlü) makinelere bir rakip olarak görüyor gibi hissediyorum. Çünkü hem bugünkü, hem de daha önceki etkinliklerde ve yazılardaki karşılaştırmalar genellikle full frame rakipleriyle yapıldı. Ancak, bugüne dek GFX serisi makineler full frame makinelerden daha büyüktü. Özellikle GFX100 ciddi anlamda büyük boyutlu ve ağır bir makine.
Bugün duyurulan küçük kardeş ise neredeyse full frame bir makinenin boyutunda ve ağırlığındaydı. Bunun yanı sıra barındırdığı 44x33mm boyutundaki 100MP sensör ve 14bit görüntü kaydı teknolojisi ile full frame makinelerin görüntü kalitesinin önüne geçmesiyle (normal şartlar altında mümkün olan bu zaten, sensör büyüyünce genellikle görüntü kalitesi az da olsa artıyor) ciddi bir avantaj sağlanıyor. Çünkü artık daha büyük sensörler için daha ağır ve daha büyük gövde taşıma zorunluluğu ortadan kalkmış oluyor. Bunun yanı sıra, GFX100S’te yer alan IBIS de rakiplerinin gerisinde kalmasını engelliyor. Hal böyle olunca, amiral gemisi diye tabir edilen full frame makineler için ciddi bir alternatif oluyor. Üstelik bu kez fiyat olarak da onlara oldukça yakın bir konumda. Hatta dün duyurulan Sony A1 modelinden daha ucuz.
İşin video boyutunda da çok kötü değil. 4K çözünürlükte çekim yapabilen GFX100S, aynı zamanda 12 Bit ProRes RAW kayıt özelliğine de sahip. Hızlı çekim bir zorunluluk değilse iyi bir video kamera olarak da tanımlanabilir.
GFX100S, yüksek çözünürlüklü bir fotoğraf makinesi ihtiyacı olan biri için ciddi anlamda düşünülebilecek bir makine olmuş. Nikon Z7 II ve Sony A7R 4’ten biraz daha yüksek olan 45000TL’lik fiyatıysa Canon R5 ile hemen hemen aynı. Sony’nin son modeli A1’den ise daha ucuz (ABD fiyatına kıyasla).
Fujinon GF80mm f1.7
Bugün duyurulan ikinci ürün, GFX serisi için bir portre lensi olan Fujinon GF80mm f1.7. Açıkçası, bu lensle ilgili aslına bakılırsa çok bir fikrim yok. Ben GFX serisine pratikte henüz biraz uzağım. Haliyle lensleriyle ilgili de çok detaylı bir bilgim ve dolayısıyla fikrim yok. Fujifilm’in resmi duyurusunda söylenense bu lensin “büyük format” (yani orta format) dijital fotoğraf makinelerinde üretilmiş en geniş diyaframlı lensmiş. Örnek fotoğraflarda hiç de fena görünmüyor. Zaman geçtikçe daha detaylı incelemeler de ortaya çıkacaktır.
Fujifilm X-E4
Fujifilm’in giriş-orta serisi denebilecek X-E serisinin son üyesi olan X-E4, özellikle de bir sonraki başlıkta değineceğim yeni 27mm ile “cebe atıp gezmelik” bir fotoğraf makinesi izlenimi veriyor. Seleflerine göre daha düz bir tasarıma sahip olan X-E4, cebe daha rahat sığabilmesi için öyle tasarlandığı açıklamasıyla tanıtıldı. Ayrıca sunum sırasında X100 serisinin son üyesi X100V’ye benzetildi. Tabii bu modele göre en büyük avantajı, lenslerinin değişebiliyor olması. X100 serisi her zaman 23mm f2 lensle geldi. Ancak hem cebe sığabilen bir model olsun, hem de değişken objektifli olsun istendiğinde X-A serisine yönelmek gerekiyordu. Ancak bu makinenin giriş seviyesi olması, biraz daha yüksek kalite beklentisi olanları pek memnun etmeyebilir.
Fujifilm, bu boşluğu X-E4 ile doldurmuş gibi görünüyor. X-Pro3, X-T3, X-T4 ve X-S10 modellerinde kullanılan 26MP çözünürlüklü X-Trans sensörün konması, kalite olarak da beklentileri karşılayacaktır. Bunun yanı sıra, profesyonel serilere göre daha küçük, daha hafif ve daha uygun fiyatlı olması da günlük kullanım için oldukça uygun hale getirmiş. Cep telefonuyla fotoğraf çekmenin biraz daha ötesine geçmek isteyenlerin tercih edebileceği bir makine diyebiliriz. Fujifilm’in sitesindeki tanıtım fotoğrafları ve videolarında, bu şekilde bir kullanıma yönelik tasarlandığını fark etmek işten dahi değil.
Fujinon XF27mm f2.8 R WR
Bugün, pankek lens kategorisine giren 27mm lense gelen güncellemeyle XF27mm f2.8 R WR modeli tanıtıldı. Birinci seri lensten farkı ise optik olarak olmasa da, kullanışlılık olarak yabana atılabilecek cinsten değil. Yeni modelde hem diyafram halkası, hem de hava şartlarına karşı olan koruma, kulağa oldukça kullanışlı geliyor. Fujifilm X serisinde diyafram halkasına aşık olan biri olarak (üzgünüm XC lensler) benim fikrimce güzel bir güncelleme olmuş.
Fujinon XF70-300mm f4-5.6 R LM OIS WR
İki yeni lens arasında bence biraz daha ilginç bir lens olan XF70-300mm f4-5.6 R LM OIS WR, bence güzel bir odak uzaklığı arasına sahip bir lens. Özellikle de son zamanlarda kullanılan kit lens olan 16-80mm lensi tamamlıyor denebilir. 300mm olan en dar odak uzaklığı, neredeyse kuş çekimlerini dahi mümkün kılabilecek bir uzaklık.
Lensin öne çıkan diğer özellikleri diyafram halkası, optik görüntü sabitleyici ve hava şartlarına karşı olan koruma. Günler geçtikçe daha detaylı incelemeler çıktıkça, hatta gidip Fujifilm’in dükkanlarından birinde bu lensi deneme fırsatı bulunca daha detaylı olarak değerlendirilebilir.
Nostaljik Negatif Film Simülasyonu
Son olarak da, tek başına olmasa da bahsedilen bir yenilik daha vardı. Ben, Fujifilm’e geçtikten sonra daha fazla JPEG çekmeye başladım. O yüzden film simülasyonları veya reçeteleri (bu başlı başına başka bir yazının konusu) benim ilgimi çeken gelişmeler.
Tabii ki şu anda bu yeni simülasyonun yeni tanıtılan makinelerde olacağı söylendi. Ancak Fujifilm’in eski makinelerine de düzenli olarak güncelleme getirdiği düşünülürse, enseyi çok karartmamakda fayda var. Öte yandan, güncel film simülasyonlarını güncellemelerle pek sık olarak eski makinelere getirmiyorlar. Bakalım, önümüzdeki günlerde diğer makinelerde de görebilecek miyiz.
Sizin için en heyecan verici yenilik hangisiydi? Görüşlerinizi yorumlara yazabilirsiniz.